Kolhusteatern är en teater belägen i Hälleforsnäs Bruksområde där det varje sommar ges musikalföreställningar. Det är den ideella Föreningen Kolhusteatern som driver verksamheten och har gjort sedan 1996. Kolhusteatern är en icke-vinstdriven förening vilket innebär att allt eventuellt överskott går direkt tillbaka in i verksamheten. 2019 blev föreningen tilldelad det prestigefyllda Sörmlands Sparbanks Kulturpris.

Kolhusteatern är en mycket spännande teater då den är inbyggd i det gamla kolhuset med hundratals år av brukshistoria i väggarna vilket gör den till en mycket speciell scen att både stå på och besöka, en man inte finner på många andra ställen i landet.

Kolhusteaterns vision är att ge sörmländska talanger en möjlighet att stå på scen och utvecklas både som människor och som sångare/dansare/skådespelare då de får arbeta med både professionella artister och musiker samt erfarna amatörer. Vi är och strävar även efter att vara ett stort bidrag till det sörmländska kulturlivet. Varje sommar lockas tusentals besökare ut till Hälleforsnäs för att se just det årets föreställning och för att få uppleva den mäktiga miljön. 

Utöver själva föreställningarna har vi även ett väl genomarbetat sortiment vad gäller pausfika med hemlagade wraps av närproducerade råvaror och ost från Jürss Mejeri som ligger vägg i vägg, samt en specialbryggd Kolhusöl från Eskilstuna Ölkultur som infördes 2018. Självklart finns även mindre tilltugg som kaffe, läsk, godis och bakverk.

Ett besök i Kolhuset är en perfekt sommarutflykt för alla åldrar. De som sett tidigare produktioner vet att Kolhusteatern alltid håller en hög kvalitet, drar mycket publik och är en av de bästa amatörteatrarna i Sverige.

Du är varmt välkommen hit!