Spring Awakening AffischSommaren 2014 spelade vi musikalen Spring Awakening som slog ned som en bomb på Broadway när den hade premiär på hösten 2006. Aldrig förr hade ungdomars känslostormar, fantasier, prestationsångest och frihetslängtan gestaltats på det viset.

Det handlar om tolv ungdomar på tröskeln till vuxenvärlden. Inom dem vaknar känslor som de aldrig förr känt. Det är som om både kroppen och själen ska explodera. Men i stället för att guidas in i vuxenvärlden möts de av föräldrar och lärare som är mer intresserade av resultat i skolan än att diskutera vad de verkligen känner och upplever.

Men hur ska man kunna koncentrera sig på läxorna när man bara tänker på pianolärarinnans bröst? Hur ska man orka med alla krav? Hur ska man kunna skydda sig när man inte riktigt har koll på hur barn blir till? Och hur ska man ensam kunna fundera ut vad som är meningen med livet?

Handlingen utspelar sig i Tyskland på 1890-talet, musiken är modern pop- och rockmusik, som en stark kontrast mot miljöerna. När de sjunger kliver ungdomarna ur sina roller och in i vår tid. Musikalen blir som en mix av ett klassiskt drama och en popkonsert.

Spring Awakening baseras på en bok och pjäs som den tyske författaren och satirikern Frank Wedekind skrev 1891. Pjäsen ansågs på sin tid som så kontroversiell att den förbjöds. Musikalen är skriven av Duncan Sheik och Steven Sater, Den hade världspremiär på Eugene O´Neill Theatre, Broadway, New York 2006. Recensenterna var lyriska och publiken älskade den. Musikalen blev vinnare av åtta Tony Awards 2007 inklusive den för bästa musikal.

När Kolhusteatern i Hälleforsnäs sätter upp musikalen sommaren 2014 är det första gången som en svensk amatörteaterensemble spelar pjäsen.

MEDVERKANDE

MELCHIOR – Simon Disman, WENDLA – Josephine Thunell, MORITZ – Anton Wahlström Gren, ILSE – Fatima Rosendal, HANSCHEN – Erik Andersson, ERNST – Felix Lindman, OTTO – Ruben Hultman, GEORG – Emil Wallgren, MARTHA – Amalia Sjönneby, THEA – Judith Eilebro, ANNA – Vickela Danneman, SAMTLIGA VUXNA KVINNOR – Carine Holegård, SAMTLIGA VUXNA MÄN – Jerry Persson

Regi: Jesper Bengtsson, Koreografi: Jannine Rivel, Sånginstudering: Elina Hultman, Kapellmästare: Dan Göransson, Producent: Carine Holegård

SE VIDEOKLIPP FRÅN FÖRESTÄLLNING OCH REPETITIONER HÄR

Foto: Moa Blomkvist