Mitt i Sörmlands hjärta, en kvarts resa norr om Flen, ligger Hälleforsnäs. Ett litet brukssamhälle som en gång i tiden hade ett stort järnbruk med tusen anställda. På det ganska oansenliga fabriksområdet finns det magnifika Kolhuset, över tvåhundra år gammalt. Mer om den byggnaden i en annan flik.
När brukets verksamhet drogs ner stod Kolhuset tomt i många år. Men 1992 föddes ny idé av Barbro Sköldebrand som då bodde i brukets f d herrgård – den gamla byggnaden kunde bli en teater. Att sanera och förbereda tog sin lilla tid men somrarna 1995 och 1996 framfördes de första uppsättningarna av en grupp som sedan lämnade. Året efter grundades den nuvarande Föreningen Kolhusteatern med Christina Jutterström och Barbro Sköldebrand som några av eldsjälarna. Sedan 1997 förser Kolhusteatern Sörmland med kulturupplevelser varje sommar. Normalt ges omkring 16 föreställningar högklassig teater under juli och augusti som besöks av 3 000-4 000 personer. Pandemiåren 2020 och 2021 är en tillfällig parentes med mycket begränsad verksamhet.

Under Föreningens första tio år varierade repertoaren från stora pjäser av Brecht och Shakespeare till nycirkus och krogshow. Från 2006 har framförts moderna musikaler, ofta i framkant när det gäller pjäsvalet. Med Kolhusets interiör är det inte märkligt att det ibland blir föreställningar med lite mörkare teman. Kolhusteatern räds inte att utmana sin publik och har ofta nått stor framgång med musikaler som till en början kanske inte verkat vara publikfriare. Ett exempel är den kritikerrosade Spring Awakening som spelades 2014.

Spring Awakening (2014)

Ensemblen består av erfarna amatörer och mer eller mindre professionella musikalartister från runtom i Sörmland. En stor del av Kolhusteaterns vision är att ge sörmländska talanger en möjlighet att utvecklas både som människor och som scenkonstutövare. De får under året arbeta med både professionella artister, musiker och mer erfarna amatörer som de kan lära av. Flera idag aktiva skådespelare och artister har sett sin början i Kolhusteatern, bl.a. Malin Crepín som spelar huvudkaraktären i tv-serien om Annika Bengtzon.

Oliver! (2019)

Kolhusteatern har en speciell plats i inte bara Sörmlands Hjärta utan även i publikens och alla våra tidigare medverkandes hjärtan. För många är det en traditionsenlig sommarutflykt, för vissa en trygg plats att få vara den man är och för andra en paus i vardagen för ett par timmar. Men oavsett vad har de alla en sak gemensamt, publiken och aktörerna, och det är att har man en gång satt sin fot i Kolhuset kommer man alltid att längta tillbaka.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial