Mitt i Sörmlands hjärta, en kvart utanför Flen, ligger Hälleforsnäs. Ett litet brukssamhälle som med tiden avvecklats och det som återstår är rostiga maskiner och spektakulära utrymmen. En av dessa byggnader är ett magnifikt kolhus, över tvåhundra år gammalt och på hela 4000 kvadratmeter, med maskineri och stammar kvar inuti och som när det byggdes hade Europas största fribärande takkonstruktion. När bruket lades ner stod Kolhuset tomt i många år men 1992 föddes ny idé – man skulle förvandla den gamla byggnaden till en teaterscen. Att rensa ut och sanera tog sin lilla tid men 1995 spelades till slut den första föreställningen och Ragnar Boman och Barbro Sköldebrand grundade Kolhusteatern. Idag, 25 år senare, förser föreningen fortfarande Sörmland med omnejd med kulturupplevelser varje sommar. Normalt ges 16 föreställningar under juli och augusti som besöks av mellan 3000-4000 personer. 

I början köptes färdiga föreställningar in utifrån av professionella aktörer där lokala amatörer fick medverka som ensemble och statister. Repertoaren varierade från allt från Brecht och Shakespeare till nycirkus och krogshow. Efter ungefär 10 år skedde dock ett skifte och man bestämde sig för att inte längre köpa in färdiga koncept utan började producera föreställningarna själva. Den första klassiska musikalen som spelades var Blodsbröder 2006 och sen dess har verksamheten fortsatt på den banan, ofta med en fot i framkant när det gäller valet av vilka musikaler som ska spelas. Med sina mäktiga 18 meter i tak och dramatiska kulisser är det inte märkligt att det ofta blir föreställningar med lite mörkare teman som får ta plats. Kolhusteatern räds inte att utmana sin publik och har inte sällan nått stor framgång med musikaler som till en början kanske inte verkat vara några publikfriare. Ett exempel på det är kritikerrosade Spring Awakening som spelades 2014.

Spring Awakening (2014)

Ensemblen består av erfarna amatörer och mer eller mindre professionella musikalartister från runtom i Sörmland. En stor del av Kolhusteaterns vision är att ge sörmländska talanger en möjlighet att utvecklas både som människor och som scenkonstutövare. De får under året arbeta med både professionella artister, musiker samt andra erfarna amatörer de kan lära av. Flera idag aktiva skådespelare och artister har sett sin början i Kolhusteatern, bl.a. Malin Crepín som spelar huvudkaraktären i tv-serien Annika Bengtzon.

Oliver! (2019)

Kolhusteatern har en speciell plats i inte bara Sörmlands Hjärta utan även publikens och alla våra tidigare medverkandes hjärtan. För några är det en traditionsenlig sommarutflykt, för vissa en trygg plats att få vara den man är och för andra en paus i vardagen för ett par timmar. Men oavsett vad har de alla en sak gemensamt gemensamt, publik som aktör, och det är att har man en gång satt sin fot i Kolhuset kommer man alltid att längta tillbaka.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial